Kopenhag Bülteni

-
Aa
+
a
a
a

Yeşiller Kopenhag İletişim Merkezi

12 Aralık 2009

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde 3. bir taslak metin yayınlandı. Danimarka’nın ve alternative zirve KlimaForum09’un metinlerinin ardından yayınlanan bu 3. taslak, önceki iki metin arasında arabuluculuk yapmaya soyunmuş gibi gözüküyor.Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan taslak metnin Danimarka’nın zengin ülkeleri kollayan belgesinden çok daha cesur ve olumlu olduğu bilgisine ulaştık. Ancak bu yeni metin de finansal konularda gelişmekte olan ülkeleri ve küçük ada devletlerini tam olarak tatmin etmiş değil.

Yeni metnin en fazla dikkat çeken kısmı, karbon salımlarındaki kesinti oranları. Yeni belge, gelişmiş ülkelerin 2020’de karbon salımlarını 1990 seviyesine gore %25 ila %40 oranında azaltmasını öngörüyor. Taslak metin, sıcaklık artışının da 1,5 veya 2 derecede tutulması gerektiğini ifade ediyor.

Kulislerden edinilen bilgilere göre gelecek hafta yeniden başlayacak oturumlara gelişmiş ülkeler çok daha somut ve olumlu önerilerle oturacak. Avrupa Birliği’nin karbon salım oranını %30’a çekmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bunun yanında gelişmekte olan ülkeler, Kyoto Protokolü’nün, yasal bağlayıcılığı bulunan yeni bir anlaşma imzalanıncaya kadar yürürlükte kalması için yürüttükleri savaşı da kazanmış gözüküyor.

Kyoto Protokolü, gelişmiş ülkelerin karbon salımını azaltması için bağlayıcılığı olan şu anda tek anlaşma.

Bunların yanında, gelen bilgilere göre, küresel ısınmayla mücadele eden yoksul ülkelere 30 milyar dolarlık yardım yapılması konusunda da anlaşma sağlanmış gibi gözüküyor. İlerleme kaydedilen bir diğer alan ise ormansızlaşmanın engellenmesi. Ancak bu konudaki ayrıntılar henüz netleşmiş değil.

Kopenhag’da Cumartesi günü gerçekleştirilen büyük gösteride gözaltına alınan 968 kişinin neredeyse hepsi serbest bırakıldı. Yalnızca 5-6 kişilik bir grubun suçlanarak mahkemeye sevk edildiği bilgisi geldi.

Cumartesi günü Danimarka Parlamentosu önünden başlayan 6 km’lik yürüyüşün sonlarına doğru bir grup çevredeki dükkanlara saldırmış ve maddi hasar vermişti. Gruba müdahale eden Danimarka polisi, daha sonra önleme gözaltısı adı altında rastgele şekilde 968 kişiyi gözaltına almıştı.

Ancak, şiddet olayları ve Danimarka polisinin sert tepkisi, 100 bin kişinin katıldığı gösteriye gölge düşüremedi. Dünyanın pek çok noktasıyla aynı anda gerçekleştirilen Kopenhag’daki yürüyüşte ekolojistler, karbon salımın azaltılması ve Kyoto Porotokolü’nün yerine geçecek güçlü ve hukuksal bağlayıcılığı olan bir anlaşmanın imzalanması için seslerini yükseltti. Yürüyüşe 56 ülkeden 516 çevre ve ekoloji örgütü katıldı. Mavi yağmurluk giyip ellerinde yeşil renkte bayraklar ve üzerlerinde türlü dillerde ‘iklim adaleti’ yazan pankartlar taşıyan göstericiler, zengin ülkelerin yarattığı küresel ısınma felaketinin yoksul ülkelere fatura edilmemesini istedi.

Kopenhag’da ilk tutuklamalar yaşanırken karşı kıyıdan bir eko-sabotaj eylemi haberi geldi. İklim Zirvesi’ndeki politik bakış açısına karşı doğrudan eylem gerçekleştiren bir grup İsveç’i Danimarka’ya bağlayan köprünün yakınlarındaki bir Shell benzin istasyonunu ateşe verdi.

Endüstriyel kapitalizmi yıkmak için benzin istasyonlarının yakılması ve binaların yıkılmasından başka bir yol kalmadığını söyleyen ve sosyo-ekolojik krize karşı sosyal savaş verdiğini iddia eden grup, kapitalistlerin başlattıkları yangının yüzyıllardan beri sürdüğünü ifade etti.

Kopenhag’daki İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Bella Center binası gençlerin oyun alanına döndü. Ölüm-kalım mücadelesi veren küçük ada devletlerinin oluşturduğu AOSIS bloğunun önerisini kabul etmeyen zengin ülkeler nedeniyle görüşmeler dondurulmuştu. Konferans’a ara verilmesini fırsat bilen aktivist gençler, durumu, toplantı salonunda frizbi oynayarak protesto etti.

Küresel ısınmaya karşı tüm Dünya eş zamanlı olarak yapılan eylemlere İstanbul’dan da destek geldi. Küresel Eylem Grubunun organize ettiği yürüyüşün sloganı; “12 Aralık’ta İstanbul’dan 12 talep için yine sokaktayız” oldu. Kopenhag’a katılacak olan Hükümetten 12 başlık altında toplanan talepler dile getirildi. Yaklaşık 250-300 kişinin katıldığı yürüyüşe KEG (Küresel Eylem Grubu), Yeşiller Partisi, Greenpeace, DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi), EHP (Emekçi Halk Partisi) ve 350 organizasyonu katıldı. Tünelde toplanan aktivistler taksim meydanına kadar yürüdüler. Taksim meydanında okunan basın açıklamasının ardından grup olaysız dağıldı.